Meglepetés

Meglepetés: Mese Kováts Adéllal és Reviczky Gáborral

 

Nyuszi család kalandjai CD-én

Meglepetés! Mese dalokkal címmel, nyuszi család kalandjairól szóló CD-t jelentetett meg T. Horváth József soproni előadóművész, zeneszerző és Tranta Julianna, soproni festőművész.

A művészházaspár húsvéti tojásokról, az erdei népek barátságáról, továbbá a gonosz farkas elleni összefogás sikeréről szóló, dalokkal kiegészített meséje Kováts Adél – Tranta Julianna egykori iskolatársa – és Reviczky Gábor előadásában csendül fel.

– A népszerű színművészek több mint egy tucat szereplőnek kölcsönzik a hangjukat, illetve a dalok zömét is ők éneklik – mondta T. Horváth József zeneszerző. – A nyuszis-farkasos történet Tranta Julianna nevéhez fűződik, aki nemcsak a CD borítóját tervezte, hanem ajándék kifestőkönyvecskét is készített a meséhez. A gyermekeknek szánt kiadvány a CD tartozékaként kerül a kicsik és nagyobbacskák kezébe.

A Meglepetés! egy nyuszi család kalandjait dolgozza fel.

Gosztonyi Miklós 2006.04.03.


Húsvéti meglepetés

A Húsvéti meglepetés című mesekönyv -ez a cd alapja- születését sok-sok átmesélt este előzte meg, amelyet gyermekeim ágya mellett töltöttem. Motivációként hatott rám a férjem, T. Horváth József sok-sok megzenésített gyermekverse, és segítséget nyújtott számomra az a látásmód, amelyet mint rajzfilmtervező szereztem. Így amikor a mesekönyv készült, jelenetről-jelenetre láttam magam előtt a filmszerűen pörgő eseményeket, és már néhány dalt is hallottam: például a Vadászdalt, vagy a Farkasdalt. A család, a gyerekek között megélt élmények, tapasztalatok is segítettek a mese megírásakor, s így nem csoda, ha sokan ránk ismernek. A mindig segítőkész Nagyanyó az édesanyám, az éjszakákat is munkával töltő Nyúl papa, aki folyton aggódik ki, lehetne más, mint a mi saját apukánk. Stopli a legnagyobb nyúlfiú, a mi nagyfiunk, aki gyerekkorában focizott, és az egész lakás a stoplis cipőivel volt tele. Míra jele az oviban masni volt, így lett a nagyobbik nyuszilány Masni. Luca a mesében Gica lett a hasonló hangzás miatt, s mert a tojás rámázásánál a gica, mint eszköz is szerepet kap. (Így nevezik azt a kis farudacskát, amellyel a viaszt a tojásra festik.) Ábel Fülöpke lett, mert nyuszinévnek talán ez épp olyan kedves, mint nekünk az Ábel.

Fontos volt még számomra, hogy ne csak egy izgalmas történet kerekedjen (mindenféle rém, szörny és "horror" nélkül, amit kapnak úgyis szegény gyerekek eleget), hanem a magyar népszokásokat, hagyományokat is bemutassam a tojásfestés technikáinak felsorakoztatásával. (A főiskolán az egyik vizsgatanításom témája is a tojásfestés volt.)

A cd kiadása már két éve dédelgetett álmunk volt, a dalok már akkor elkészültek, és elkészültek már akkor a kifestő rajzai, hogy amíg a gyerekek hallgatják a mesét, közben színezhessék is azt.

Nagy élmény volt számunkra a hangfelvétel elkészítése Kováts Adéllal és Reviczky Gáborral, akik "nemcsak" elmesélik a mesét, hanem életre keltik az összes figurát. Péterdi Péter zenei rendezőnek is köszönhető, hogy a gyerekek egy valóságos rádiójátékot kapnak, a sok zenei és hangeffektnek köszönhetően ők is a Mese erdőben érezhetik magukat, ahol Tavasz tündér lába nyomán megérkezik a kikelet, "csiripel száz madár", vagy a Kendermagos piac forgatagában, vagy a tojáscsata izgalmas jelenetében, ahhol szinte vigyázni kell arra, hogy nehogy őket is eltalálja egy eltévedt tojás.

Tranta Julianna


Tranta Julianna Húsvéti meglepetés

Születnek néha – szerencsés esetben – olyan gyermekkönyvek, amelyek a hétköznapok idején is számot tarthatnak a legifjabb nemzedék érdeklődésére, és egyben az alkalmi az „ ünnepi kiadvány” szerepét is betölthetik.

Ilyen könyv Tranta Julianna Húsvéti meglepeté-se is, mely a naptári év minden szakában örömet szerezhet a kicsinyeknek, de egyben húsvét táján a - tavasz piros tojásos évadján – a gyermektársadalom kedves, ünnepi ajándéka is lehet.

Az eredeti hangvételű elbeszélések a „reális mesék”, a modern gyermeknovellák hajdan még Benedek Elek ösvényein járnak.

Az írónő – saját családja és saját gyermekei körében megélt élményanyagát is felhasználva – a valós elemekből kerekít olyan novellameséket, amelyek – a gyönyörködtetésen túl – bőven szolgálnak egy jó értelemben vett didaktikus többlettel is. Tranta Julianna beleszövi meséibe a húsvéti népszokásokat, a hímes tojás festésének technikáit, stb.

A Húsvéti meglepetés fordulatos eseménysorozata- a legmeghittebb környezetben és a gyermekek által oly igen kedvelt szereplőkkel – az erdők és az erdei állatok világában zajlik.

A szerző stílusa gördülékeny, érzékletes, képszerű, játékos, nyelvi leleményekben is gazdag.

Külön értéke a könyvnek, hogy minden fejezethez egy- egy színes illusztráció is társul. Az illusztrációkat maga az írónő készítette. A rajzokat a biztos vonalvezetés, a gyermekek érdeklődését megragadó, dekoratív színgazdagság jellemzi.

Sarkady Sándor


Megrendelés


Letölthető zenék (részletek)